Isolatiematrassen
Bij Econtras zijn wij specialist in het inmeten, maken en monteren van isolatiematrassen. Maar wat zijn isolatiematrassen en wat doen ze?
Wat doet een isolatiematras?
Een isolatiematras wordt gebruikt om de warmteoverdracht tussen een installatie en de omgeving te beperken. Dit noemen we thermische isolatie. Wist je dat je wel 85% minder warmte verliest met een aangebracht isolatiematras? Energiebesparing, bescherming van personen of apparatuur tegen verbranding, en extreme kou zijn redenen om een isolatiematras aan te brengen.
Een isolatiematras helpt ook bij storende of gevaarlijke geluidsniveaus van een installatie. Dit noemen we geluidsisolatie. Wij hebben een speciale samenstelling ontwikkeld die bewezen heeft bepaalde tonen te kunnen verminderen. Kijk hier voor meer informatie over onze akoestische isolatiematrassen.
De opbouw van een standaard isolatiematras
Een isolatiematras is als een kussensloop van technisch weefsel gevuld met een isolerend materiaal, zoals losse glas- of steenwol. Een standaard isolatiematras wordt door middel van nieten ervoor gezorgd dat de vulling niet verschuift. Aan de weerzijden van het isolatie matras zijn haken bevestigd, waardoor het matras met ijzerdraad op de juiste locatie wordt bevestigd. Door de nieten (ook wel noppen genoemd) krijgt hij het uiterlijk van een “matras”. Hier dankt het isolatiematras zijn naam aan.
Andere benamingen voor het isolatiematras zijn ook wel flexibele isolatie, isolatiemantels, doekmatrassen of doekisolatie.
Wil je meer weten over onze producten?
Vind veel informatie over onze producten in één brochure!
Maatwerk isolatiematrassen per situatie
Er zijn veel verschillende variaties van de opbouw van isolatiematrassen mogelijk. Afhankelijk van de situatie (temperatuur, omgeving of type proces), het einddoel en eventuele wensen van de klant wordt de samenstelling van het isolatiematras bepaald.
Het technisch weefsel
Binnen Econtras hebben we een breed spectrum aan glasweefsels ter beschikking. Deze weefsels hebben allemaal eigenschappen met voor- en nadelen. De variatie ligt vooral in het gewicht per m², manier van weven en de afwerking (coating of bedrukking). Met onze ervaring en expertise denken we mee met de klant. Zo vraagt de ene keer het buitendoek een goede bescherming tegen een chemische omgeving, waarbij de andere keer de natuurlijke elementen de grootste vijand zijn. Naast glasweefsels hebben we silica- en keramische weefsels op voorraad die zeer hoge temperaturen aankunnen.
De vulling
Hier wordt vooral de isolerende waarde bepaald van het isolatiematras. Naast glas- en steenwol hebben we de mogelijkheid om te vullen met nog een aantal andere isolatiematerialen. Hierdoor kunnen we isolatie matrassen maken die te gebruiken zijn van -129 tot 1000 graden Celsius.
Gemakkelijke sluitmethode
Dit is vaak afhankelijk van de wensen van de klant en elke methode heeft zijn eigen kosten, voor- en nadelen. We kunnen isolatiematrassen maken die te bevestigen zijn met:
- Haken en rijgdraad
- Klittenband
- Banden en gespen
- Kliksluitingen
- Klemsluitingen
Het is ook mogelijk om een combinatie van de sluitingen te maken.
Erkend product van de energiebesparingsplicht
Wist je dat onze isolatiematrassen een erkend product zijn om te voldoen aan de energiebesparingsplicht? Als jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aan aardgas verbruikt, moet je maatregelen nemen om de consumptie van energie terug te dringen. Onze isolatiematrassen zijn een product dat jou hierbij kan helpen!
Wil je meer weten over de energiebesparingsplicht? Lees dan onze blog over de energiebesparingsplicht!
Bekijk al onze producten
Wij zijn gespecialiseerd in isolatiematrassen, zoals je hebt gelezen is het mogelijk om dit op veel manieren toe te passen. Ons assortiment bevat de volgende producten:
- Thermische isolatiematrassen
- Akoestische isolatiematrassen
- Koude/cryogene isolatiematrassen
- Weefsel compensatoren
- Antistatische isolatiematrassen.
We kunnen je ook met de volgende producten helpen:
Tracingmatrassen, turbines, hitteschilden, manifold covers, seals, mono- en multitube bellows, pigtails en grootafdekkingen.